Güneş patlamalarının önceki yüzyıllardaki etkisi, insanlar tarafından pek hissedilmiyordu. Ancak teknolojik gelişmelerin peş peşe geldiği günümüzde bu patlamalar, insanların hayatını ciddi bir biçimde etkileyebilir. Kısa süreli hafıza kaybı, hava taşıtlarının kontrolünü kaybetmesi, trafik ışıklarının düzgün çalışmaması, bilgisayar ve GPS sistemlerinin bozulması, bu etkilerin küçük bir kısmı.
En son 1859 yılında meydana gelen güneş patlamasının yakın bir gelecekte yaşanması bekleniyor. Düzenli aralıklarla meydana gelmese de güneş kasırgasına karşı önlem almak, teknolojiye bağımlı olduğumuz bu dönemde daha elzem hale geldi.
Carrington olayı olarak bilinen son güneş patlaması esnasında herhangi bir uydu cihazının olmaması, oluşabilecek tehlikenin boyutlarını göremememize neden olabilir. İngiltere’de bu konu üzerine araştırmalarını sürdüren Royal Academi uzmanları, bu tehlikeye karşı önlemler alınmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.
Surrey Üniversitesi’nde uzay mühendisi olan Keith Ryden, mikroçip bulunan cihazların bu patlamadan etkilenebileceğini söyledi. Hava taşıtlarını düşürecek kadar etkili bir olayın olmasını ilk aşamada beklemeyen Ryden, yine de hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti.
Şu anda uzayda bulunan Advanced Composition Explorer adlı uydu, bu tür tehlikelere karşı 15 dakikada bir uyarı gönderiyor. Ancak uzmanlar, bu uyarı sisteminin güneş kasırgası esnasında devre dışı kalabileceğinden korkuyor.
Kaynak:http://www.zaman.com.tr/teknoloji_gunes-kasirgalarina-hazir-misiniz_2050984.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder